Rein de Jong – De 7 reportages op een rij

Aan de meeste tekstdocumentaires is een reportage toegevoegd die in woord en beeld aandacht besteedt aan een bijzondere gebeurtenis of een interessant bedrijfsaspect. In enkele reportages vertellen familieleden en een chauffeur over hun belevenissen en ervaringen.
De 7 reportages op een rij.

  1. ‘Kwam niet aan m’n moeder, want dan vrat-ie je op!’ De jongste zuster van Dirk, Rein en Gerrit de Jong voer als kind jarenlang op het beurtvaartschip van haar vader Gerrit Jan. Marie Hille-de Jong overleed in december 2014 op 101-jarige leeftijd. De auteur had in 2011 enkele gesprekken met haar over het leven aan boord met haar ouders, (jongste) broers en hond Spits. Een interview.
  2. De wringer was bij elkaar gespaard met punten van De Gruyter. Twee kinderen van Gerrit de Jong vertellen over hun jeugd op het ‘Risico’-schip van hun vader. Een dubbelinterview met veel foto’s.
  3. ‘Hij maakte op de kenners een uitstekende indruk.’ Dirk en Rein de Jong hadden in 1951 grootse plannen voor het assembleren van Fodens in Nederland. In Heerde toonden ze de eerste geassembleerde Foden aan zakenmensen en de pers. Een fotoreportage.
  4. Kopje onder bij Hattem. Een transportbedrijf dat vlak bij een kanaal is gevestigd, kan erop rekenen dat er vroeg of laat een wagen gaat ‘zwemmen’. Op 27 juli 1966 moest Rein de Jong een complete trekker-tanktrailercombinatie uit het Apeldoorns Kanaal vissen. Een foto/tekstreportage.
  5. Een ‘mooie’ wagen is een wagen waarmee flink geld wordt verdiend. De bedrijfsgeschiedenis van Dirk de Jong Transport (1953-1979). Een lange tekstreportage met veel foto’s.
  6. Een eigenrijder in loondienst. De jongste zoon van Dirk de Jong, Marinus, werd in 1957 eigenrijder onder de vleugels van Dirk de Jong Transport. Een foto/tekstreportage.
  7. ‘Ik hoef geen psalmversjes te leren, want ik ga later toch bij Rein de Jong werken.’ Chauffeur Wicher Renshoff uit Heerde werkte zijn hele werkzame leven – 41 jaar en zes maanden – bij Rein de Jong. Een interview.