REIN DE JONG. Van beurtvaart tot wegtransport

REIN DE JONG. Van beurtvaart tot wegtransport

Technische informatie

  • Illustraties: 519 foto’s in zwartwit en full color
  • Uitvoering: gebonden, hardcover, linnen rug
  • Formaat: 27 x 18 cm, liggend (oblong)
  • Omvang: 352 pagina’s
  • ISBN 978 90 800423 0 8
  • Prijs: € 39,95
Bestel dit boek

Over de inhoud

De transportbiografie ‘REIN DE JONG. Van beurtvaart tot wegtransport’ vertelt in tekst en (veel) beeld het menselijke en zakelijke verhaal van de beurtvaart- en wegtransportactiviteiten van vier generaties De Jong (1850-1971) en Rein de Jong Transport B.V. (1971-2002).

Schipperszoon Derk de Jong uit Hattem begon in 1850 een beurtvaartdienst tussen Apeldoorn en Rotterdam, waarvoor hij op de Veluwe gebruik maakte van het in 1829 geopende Griftkanaal. Enkele eveneens beurtvarende kleinzoons – de broers Dirk, Rein en Gerrit de Jong – zetten in 1933 met hun gezamenlijke bedrijf voet aan wal in het Veluwse dorp Heerde, gelegen aan hetzelfde Griftkanaal, dat sinds 1868 de naam Apeldoornsch Kanaal droeg. Vanuit een vestiging aan de Veerstraat gingen de broers ook over de weg vervoeren, met een wagenpark dat in 1937 dertien wagens telde. Na de oorlog werden de schepen afgestoten en stapte Gerrit uit het bedrijf. In 1953 besloten de overgebleven broers Dirk en Rein hun onderneming te splitsen en elk met een eigen wegtransportbedrijf verder te gaan. Rein de Jong groeide uit tot een groot huif- en tanktransportbedrijf, dat in 1996 werd overgenomen door de Vos Groep in Oss.

De transportbiografie is opgebouwd uit negen tekstdocumentaires en zeven reportages. Binnen deze onderdelen is veel plaats ingeruimd voor anecdotes en bijzondere voorvallen. In sommige reportages komen familie- en voormalige personeelsleden aan het woord over hun ervaringen in het bedrijf. Eén lange, fotorijke reportage is geheel gewijd aan Dirk de Jong Transport, het bedrijf dat vanaf 1953 naast Rein de Jong Transport bestond en dat in 1979 weer bij ‘Rein’ kwam.

De transportbiografie telt 352 pagina’s. Meer dan 500 foto’s (in kleur en zwartwit, en van flink tot groot formaat) en documenten brengen de tekstdocumentaires en reportages in het boek visueel tot leven. Alle illustraties zijn voorzien van uitgebreide bijschriften. In het boek wordt veel aandacht besteed aan de achtergronden van de gebeurtenissen en ontwikkelingen die worden beschreven. Mede daardoor is ‘REIN DE JONG. Van beurtvaart tot wegtransport’ óók het verhaal van al die (bestaande en niet meer bestaande) wegtransportondernemingen in Nederland die ooit als beurtvaartbedrijf zijn begonnen.