“Schrijven, uitgeven en verkopen beleef ik als creatieve en zakelijke activiteiten die niet van elkaar zijn te scheiden”

(Willem Vermeulen)

willem vermeulen

Sinds de oprichting van mijn uitgeverij in 1989 heb ik vier verhalenbundels en drie transportbiografieën gepubliceerd.
De eerste tien jaar richtte ik me volledig op het schrijven en in boekvorm publiceren van korte verhalen, met name over dieren, reizen en mijn jeugd op een boerderij aan een drukke verkeersweg. In 2000 gaf ik mijn vierde verhalenbundel uit, ‘Het krassen van een Kromhout’. Het openingsverhaal van deze bundel was een kort jeugdverhaal over de Kromhout-vrachtwagens van het Rijssense transportbedrijf Hesselman die enkele keren per week langs onze boerderij reden. Deze wagens waren geladen met asbestcement-buizen van Eternit. Dat verhaal leverde zoveel enthousiaste reacties op dat ik mijn schrijfterrein verbreedde tot non-fictie, en wel op een terrein dat al jaren mijn grote belangstelling had: vrachtwagens en wegtransport. Ik ging gedocumenteerd schrijven over familiebedrijven die in het transport werkzaam zijn en introduceerde daarvoor de benaming ‘transportbiografie’, een familie- èn bedrijfsgeschiedenis in één verhaal.

De eerste transportbiografie, ‘HESSELMAN. De mensen. De wagens. De buizen’, vond in 2004 een geweldig onthaal bij liefhebbers van (oude) vrachtwagens en wegtransport. Mijn tweede transportbiografie, ‘VAN MAANEN. Vier generaties in transport’ verscheen in 2009 en was voor de liefhebbers opnieuw een boek dat absoluut moest worden aangeschaft. Hetzelfde geldt voor de transportbiografie die ik in maart 2016 publiceerde: ‘REIN DE JONG. Van beurtvaart tot wegtransport’. Het boek kreeg ruim aandacht in kranten en transport- en scheepvaartmedia en beleefde een prachtige verkoop.