HESSELMAN. De mensen. De wagens. De buizen

hesselman de mensen de wagen de buizen

Technische informatie

  • Illustraties: 261 foto’s in zwartwit en full color
  • Uitvoering: gebonden, hardcover, linnen rug
  • Formaat: 27 x 18 cm, liggend (oblong)
  • Omvang: 160 pagina’s
  • ISBN 90 800423 4 X
  • Prijs: € 29,90
Bestel dit boek

Over de inhoud

De transportbiografie ‘HESSELMAN. De mensen. De wagens. De buizen’ vertelt in tekst en beeld het menselijke en zakelijke verhaal van Transportbedrijf Gebr. Hesselman (1938-1982), Transportbedrijf F. Hesselman (1982-1989) en Hesselman Enter Internationale Transporten (1989-heden).Het boek sluit af op de datum 1 mei 2004.

Met zijn 23 buizenwagens, 2 kraanwagens en een bodewagen was het bedrijf van de broers Anton, Frans, Henk en Jan Hesselman uit Rijssen in de jaren zestig van de vorige eeuw een van de grootste transportondernemingen in Twente. En landelijk bekend doordat de broers voor hun belangrijkste klant, het asbestcementbedrijf Eternit in Goor, overal in Nederland asbestcementbuizen afleverden voor de aanleg van gas-, riool- en waterleidingen. Ze gebruikten daarvoor jarenlang vrijwel uitsluitend vrachtwagens van een merk dat legendarisch is in Nederland: Kromhout.Hesselman was een familiebedrijf. En is altijd een familiebedrijf gebleven. In de jaren zeventig en tachtig nam de onderneming sterk in omvang af en ging twee keer (in 1982 en 1989) in andere familiehanden over.

Het boek vertelt in 9 tekstdocumentaires de persoonlijke en zakelijke geschiedenis van de transporteurs Hesselman. In 18 (foto)reportages worden diverse aspecten van het bedrijf uitvoerig onder de loep genomen. Het boek is royaal voorzien van foto’s (261), vaak op groot formaat. Hoe bepalend het merk Kromhout voor Hesselman is geweest, blijkt uit het feit dat 115 van de 261 foto’s Kromhout-foto’s zijn.

De transportbiografie ‘HESSELMAN. De mensen. De wagens. De buizen’ is een uitvoerig gedocumenteerd boek dat in tekst en fotografie alle facetten van een familietransportbedrijf laat zien. Een boek dat iedereen die is geïnteresseerd in de geschiedenis van het Nederlandse wegtransport en/of (historische) vrachtwagens met enthousiasme zal begroeten.