VAN MAANEN. Vier generaties in transport

van maanen

Technische informatie

  • Illustraties: 415 foto’s in zwartwit en full color
  • Uitvoering: gebonden, hardcover, linnen rug
  • Formaat: 27 x 18 cm, liggend (oblong)
  • Omvang: 224 pagina’s
  • ISBN 978 90 800423 5 3
  • Prijs: € 34,50
Bestel dit boek

Over de inhoud

‘VAN MAANEN. Vier generaties in transport’ vertelt in tekst en beeld het menselijke en zakelijke verhaal van Van Maanen Transport BV (1930-heden). Het boek sluit af op de datum 1 juni 2009.

In de zomer van 1930, kort vóór het begin van de beruchte crisisjaren, kocht Gijsbert Bart van Maanen uit het Veluwse Voorthuizen een tweedehands Fordje en ging met zijn zoons Jan en Gerrit ‘in het transport’. Hij begon het bedrijf op zijn boerderij aan de Baron van Nagellstraat, de weg die Voorthuizen verbindt met Barneveld. Helemaal nieuw was transport niet voor Gijsbert Bart en zijn zoons: met paard-en-wagen werd al in de tweede helft van de jaren twintig transportwerk verricht.
Bijna 80 jaar later is Van Maanen nog volop actief in de wereld van het transport. Nu met 100 wagens en 140 getrokken transportmiddelen. De boerderij is ‘verruild’ voor een modern bedrijfscomplex in Barneveld. De activiteiten spelen zich af op een breed terrein: internationale groupage, warehousing, distributie en zwaartransport. De wagens van Van Maanen Transport BV rijden door heel Europa. De leiding van het familiebedrijf is sinds 2000 in handen van de vierde generatie, de neefs Ronald en René van Maanen.

De transportbiografie beschrijft in 9 tekstdocumentaires uitvoerig de persoonlijke en zakelijke gebeurtenissen en ontwikkelingen vanaf de oprichting van het bedrijf in 1930. Het verhaal van de familie Van Maanen begint eerder, in 1908, als Gijsbert Bart de boerderij in Voorthuizen betrekt. In 16 (foto)reportages worden bijzondere gebeurtenissen en interessante bedrijfsaspecten belicht. Vrijwel alles wat in het boek in tekst aan de orde komt, brengen de 415 opgenomen foto’s en documenten in beeld.
Het boek is met de volledige medewerking van de familie Van Maanen tot stand gekomen. Alle bedrijfs- en privé-archieven mochten worden geraadpleegd en alle betrokken familieleden waren bereid hun verhaal te vertellen. Door die openheid geeft het boek een indringend en waarheidsgetrouw beeld van een familiebedrijf in voor- en tegenspoed, zowel op het persoonlijke als op het zakelijke vlak. ‘VAN MAANEN. Vier generaties in transport’ is een must voor iedereen die is geïnteresseerd in (de historie van) het vervoer over de weg en de bedrijven die zich er dagelijks mee bezighouden.