Van Maanen – Het transportbedrijf

Het verhaal van Van Maanen begint in de zomer van 1930. Toen kocht Gijsbert Bart van Maanen uit het Veluwse Voorthuizen een tweedehands Fordje en ging met zijn zoons Jan en Gerrit ‘in het transport’. Hij begon het bedrijf op zijn boerderij aan de Baron van Nagellstraat. De vrachten die werden vervoerd varieerden van bouwmaterialen tot koeien en kalveren. In 1939 kreeg zoon Gerrit het bedrijf van zijn vader. De onderneming verhuisde naar een locatie tegenover de boerderij, aan de andere kant van de Baron van Nagellstraat. Tijdens de oorlog lagen de activiteiten vrijwel stil.

Na de oorlog bouwde Gerrit zijn bedrijf gestaag uit, waarbij zijn zoons Gert en Gijs al snel een rol in het bedrijf gingen spelen. De activiteiten namen enorm toe. Bij Van Maanen was ‘nee’ zeggen tegen een klant uit den boze en klantvriendelijkheid een voorwaarde. Inspelen op ontwikkelingen op de transportmarkt en (vermoede) behoeftes van de klanten werd het handelsmerk van Van Maanen. Zo werd internationaal vervoer aan de activiteiten toegevoegd, evenals op- en overslag en zwaartransport. Eind jaren zeventig gingen Gert en Gijs alleen verder. Er kwam een tweede vestiging, op het Barneveldse industrieterrein ‘De Harselaar’.

Eind jaren tachtig groeide Van Maanen volledig uit zijn behuizingen. Aan de A1 in Barneveld werd een nieuw bedrijfscomplex gebouwd, waar alle bedrijfsonderdelen een plek vonden. De activiteiten gingen uit een steeds breder assortiment diensten bestaan: internationale groupage, speciaal transport, distributie en (na 2000) warehousing. In 2000 namen de (enige) zoon van Gijs, Ronald, en de jongste zoon van Gert, René, het bedrijf over.