Kromhout, een beroemde vrachtwagen

kromhout tekening
DAF is hèt Nederlandse vrachtwagenmerk. Maar Kromhout doet daar zeker niet voor onder. Van oorsprong was Kromhout een scheepsmotorenfabriek. In 1935 begon men met de productie van vrachtwagens. Deze werden zonder cabine en opbouw aan de klant geleverd. Een carrosseriebouwer bouwde de vrachtwagen naar de wensen van de klant af. De vrachtwagentak bestond tot 1958. Toen werd de N.V. Kromhout Auto-Industrie overgenomen door N.V. Auto-Industrie Verheul.

In het (grotendeels autobiografische) openingsverhaal van de verhalenbundel ‘Het krassen van een Kromhout’ wordt gesproken over lange colonnes Eternit-Kromhouts die langs de ouderlijke boerderij van de auteur reden. Deze Kromhouts waren eigendom van het Rijssense transportbedrijf Gebr. Hesselman. De wagens vervoerden riool- en waterleidingbuizen voor Eternit in Goor en reden (vaak in colonnes) door heel Nederland. Transportbedrijf Gebr. Hesselman had in de jaren zestig van de vorige eeuw ca. 20 Kromhouts op de weg.

Auteur Willem Vermeulen heeft het geluid van de colonnes Eternit-Kromhouts nog ‘helder’ in zijn oren: ‘Een krassend geluid dat je al van heel ver kon horen.’ De Kromhout die op het omslag van ‘Het krassen van een Kromhout’ in aquarel staat afgebeeld is een T5-trekker.