Het krassen van een Kromhout

het krassen van een kromhout

Technische informatie

  • Aantal verhalen: 52
  • Uitvoering: gebonden met los stofomslag
  • Formaat: 14 x 21,5 cm
  • Omvang: 208 pagina’s
  • ISBN 90 800423 3 1
  • Prijs: € 14,75
Bestel dit boek

Over de inhoud

Bizarre gebeurtenissen, vermakelijke voorvallen, dwaze handelingen en afwijkende zienswijzen. ‘Het krassen van een Kromhout’ is er royaal mee gevuld. In 52 korte columnachtige verhalen vertelt de auteur over zijn jeugd op een Veluwse boerderij aan een drukke verkeersweg en zijn huidige leven met vrouw en drie kinderen in een stadje in Midden-Nederland. De verhalen over zijn Veluwse jeugd zijn een voortzetting van de verhalen in de eerder verschenen bundel ‘Het Full Speed-album’. Door jeugdverhalen uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw af te wisselen met hedendaagse verhalen over zijn gezin laat de auteur op verrassende wijze zien dat er geen wezenlijke verschillen bestaan tussen een kind van toen en een kind van nu.
Zijn liefde voor auto’s (met name voor oude vrachtwagens ‘met neuzen’) steekt de auteur in ‘Het krassen van een Kromhout’ niet onder stoelen of banken. Het openingsverhaal is gewijd aan de legendarische Kromhouts, de vrachtwagens van Nederlandse makelij die hij in zijn jeugd zo vaak langs de ouderlijke boerderij hoorde ‘krassen’.
De mogelijkheden die de columnvorm biedt, worden in de verhalen maximaal benut: de auteur vertelt, levert commentaar, trapt lol, trekt van leer en herinnert zich met warmte en genegenheid. Samen geven de 52 verhalen een kleurrijk en humoristisch beeld van zijn vroegere en huidige leven, een leven dat bijzonder lijkt, en misschien ook wel is, maar dat door zijn herkenbaarheid tegelijkertijd het leven van elke lezer kan zijn.

Titels van de verhalen

‘Het krassen van een Kromhout’ bevat de volgende verhalen: Lancering, Ketelkruid, Eend, Trauma, Slopen, Toilet, Beroerte, Vakantie, Kater, Verpakking, Hond, Watje, Mol, Ontploffen, Etters, Liefde, Ruzie, Zielig, Schoenen, Beschermen, Schutting, Lol, Kerstmaal, Boris, Schokeffect, Afval, Betaald, Kever, Orgel, Casa da Insua, Vogeltje, Rund, Postbode, Luchtballon, Klap, Knikker, Deuk, Ei, Pijn, Mop, Plaats, Gebeurtenissen, Bouwplaten, Koekjes, Ecoteam, Nachtegaallaan, Stoel, Slim, Stampen, Mobiel, Broek en Konijnen.